fbpx

Zakaj je poročna fotografija tako draga?

Zakaj je poročna fotografija tako draga?

vsak SI želi ohraniti poročni dan v najlepšem spominu, vendar jih domači videoposnetki in fotografije slabe kakovosti na telefonu ne bodo rešili; zato se bo večina parov odločila prav za profesionalnega poročnega fotografa, ki bo dokumentiral vaš poseben dan. Vendar pa se mnogi srečujejo z vprašanjem, ki se glasi: “Zakaj je poročna fotografija tako draga?”

poročna fotografija na ranču venišeKaj torej upraviči ceno poročnega fotografa? Njihova oprema, znanje, izkušnje..? Tako je, cena je odvisna od mnogih dejavnikov, zato so tudi razlike v ceni, sploh v Sloveniji, ogromne.

Fotografi zelo različno zaračunavajo poročno fotografiranje. Povprečno se cena celodnevnega fotografiranja poroke giblje nekje med 400€ in 1600€. Vendar kljub dragemu vložku, ta ne bi smel manjkati in je skoraj nujen del vsakega poročnega dne. Poročni dan je pač najpomembnejši dogodek v vašem življenju in tveganje, da vam zaradi slabega fotografa ne bi ostal v najlepšem spominu, je preveliko.

Poročni fotografi ne samo, da fotografirajo poročne zabave in goste, marsikdo ponuja celoten dan fotografiranja, ki vključuje vse, od fotografiranja ličenja in friziranja neveste, do zadnjega, ki zapusti poročni sprejem. In tukaj fotografovo delo še ni končano, saj je nato treba narediti izbor najboljših fotografij in jih urediti.

Poleg kamere, ki je osnova, potrebujejo tudi dodatne leče, stojalo, ogromnooo pomnilniških kartic, dodatnih baterij, dodaten fotoaparat, fleš…in še bi lahko naštevali. Pogosto se zgodi, da vsa oprema fotografu ni dosegljiva, saj lahko stroški hitro presežejo več tisoč €€€.

Toliko o tehnični plati, kaj pa, kar se tiče urejanja fotografij? Potrebujete zelo zmogljiv računalnik, programsko opremo, ki ni zastonj, varnostne kopije podatkov, da se ničesar ne izgubi, tudi spletna stran je nuja. In vsi ti stroški se seštevajo.

S tem ko plačate poročnega fotografa, ne plačate samo njegove ,recimo 10-urne prisotnosti na poroki in to je to.

Porabili bodo dosti več časa kot samo to. Fotograf že pred poroko pregleda lokacijo in na ta način prihrani čas na dan poroke. Oprema mora biti brezhibno pripravljena, fotografije pa je potrebno še izbrati in urediti, kar pomeni precej ur sedenja pred računalnikom. In na koncu vam bo te fotografije dostavil, zraven pa še recimo izdelal fotoknjigo, ki bo trajen spomin za vas in vaše najbližje.

Torej, če upoštevate kakšen je pritisk na fotografa, da dostavi popolne poročne fotografije in zraven vzamete v obzir še količino opreme, ki jo rabi za svoje delo; potem mogoče razumete, zakaj je poročni fotograf tako drag. En napačen klik ali pa en kos napačne opreme in po zlu lahko gre več sto fotografij, ki vam jih ne bo nihče povrnil. V tem primeru plačujete tudi izkušnje, ki so velikokrat odločilnega pomena. Primerjate recimo ceno nočitve v povprečnem hostlu in hotelu s petimi zvezdicami. Za več denarja, dobite boljšo kakovost storitve.

spontana poročna fotografija poleti na polju, črno-beloVsi pripomočki s katerimi fotograf dela, so na koncu dneva le orodja, ki jih uporablja.

Še vedno pa je na prvem mestu njegova spretnost in izkušnje, ki jih je fotograf pridobil, ko je npr. fotografiral poroke 5 let. In to plačate, plačali boste za cel album osupljivih fotografij, ob katerih vam bo zastajal dih in vas bodo ponesle nazaj na ta dan. Podoživeli ga boste, kot bi se dogajal v tem trenutku. Če lahko komu zaupate, je to fotograf z izkušnjami.

Poročno fotografiranje ni samo nakup storitve, nakup je vaša poročna obleka, enkrat jo boste nosili in to je vse, vaše poročno cvetje je nakup, čez nekaj dni bodo ovenele in to bo to. Vaša poročna fotografija je naložba, vaše poročne fotografije pa zgodba o vašem popolnem dnevu, ki ujame vsa čustva ljudi, čudovito sveže rezano cvetje, vašo popolno belo poročno obleko in vaš poročni album, ki v sebi skriva vse tiste momente in trenutke, ki jih boste z veseljem delili s prijatelji, vnuki, družino…

Z veliko večino storitev je tako da, kolikor daste, toliko dobite in s poročnim fotografiranjem ni nič drugače. Zato upam, da si boste našli izkušenega poročnega fotografa, ki ga boste cenili in mu zaupali, da bo obelodanil vaš posebni dan.

There are no comments

>