fbpx

Ali moram zaradi pandemije COVID-19 prestaviti svojo poroko?

Ali moram zaradi pandemije COVID-19 prestaviti svojo poroko?

Ne obstaja par, ki bi si želel prestaviti svojo poroko, vendar pa se včasih prav to zgodi oz. se je temu nemogoče izogniti iz takšnih ali drugačnih razlogov. Trenutno je to resničnost, s katero se spopadajo pari, ki so mesece načrtovali poroko v pozno pomladnih oziroma poletnih mesecih. Zaradi pandemije koronavirusa COVID-19, ki se prav v tem trenutku širi po celem svetu, so bile uvedene omejitve zbiranja in potovanja, kar je mnoge prisililo v prestavitev poročnega datuma. Kljub temu, da je misel na odlog poroke – vašega najlepšega dne, grozna, se temu v trenutni situaciji ne morete izogniti.  Namesto panike, je čas za post-COVID poročno načrtovanje. Vzemite to kot nov izziv, ne kot breme.

Pokličite lokacijo, kjer boste imeli slavje.

Takoj preverite, kateri datumi bodo na voljo. Pomembno bo, da boste odprti tudi za alternativne dneve, se pravi srede, petke ali nedelje. V tem času namreč niste edini, ki boste morali prestaviti poroko, zaradi česar bo konkurenca za posamezne poročne datume velika. Lahko se zgodi tudi, da se bo “poročna sezona” zamaknila in boste pač morali pristati na “pozno jesensko ali zimsko poročno pravljico”.

Ostanite prilagodljivi

Če ste načrtovali cerkveni in civilni obred na dveh različnih mestih, je možno da ne boste mogli dobiti več istega datuma za obe lokaciji hkrati.  V tem primeru se posvetujte s partnerjem, da bi imeli civilni in cerkveni obred na dva ločena datuma. Na civilni obred recimo povabite le svoje najbližje, na datum cerkvene poroke, pa še vse ostale. Svetujem, da si civilno poroko omislite na kateri drug dan, ki ni sobota. Srede so nekako najbolj primerne, vsekakor pa velja tudi kateri koli drug dan v tednu. Nekateri fotografi vam bodo celo ponudili precej popusta, če se odločite za alternativo. Na takšen način boste lažje prišli do rešitve in skupnega jezika z vsemi vpletenimi.

Prihod ženina in neveste iz cerkve

Pokličite vse, katerih se prestavitev vaše poroke tiče

Pravočasno poskrbite za obveščenost ljudi, ki so vpleteni v načrtovanje ali izvedbo vaše poroke. To vključuje frizerja, make-up artiste, fotografe, glasbenike, …itd. Če se vam zdi potrebno, prosite, da vam pisno potrdijo spremembo. V primeru sklenjene pogodbe, zaprosite za dodatek (aneks) k pogodbi ali kakšno drugo garancijo, vendar vedno v pisni obliki. Ne izpustite nikogar, saj ne želite komu pokvariti poslovnih načrtov.

Ko boste prepričani, da svojo poroko tudi uradno prestavljate, morate to sporočiti tudi vsem svatom. Najbolje da vsem svatom pošljete e-mail sporočilo ali jih osebno pokličete, da je poroka prestavljena, le toliko, da ostanejo v stiku z vami in so o vseh spremembah obveščeni.

ZADNJA NOVICA – Poroke od torka, 28.4.2020 spet dovoljene!

Poroka bo od torka spet mogoča v “nekoliko manjši zasedbi, odvisno od okoliščin,” je danes na novinarski konferenci dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Če morata par in priče, ki imajo dostop do kraja, prečkati občinsko mejo, jim bo upravna enota izdala posebno potrdilo.

Da bi preprečili širjenje novega virusa corone COVID-19, je ministrstvo za javno upravo sredi marca naložilo, naj upravne enote omejijo izvajanje nalog na najnujnejše zadeve in med drugim preprečilo izvajanje poročnih obredov. Ukrepi za zatiranje epidemije so doslej prekrižali načrte številnim parom, ki načrtujejo stopiti na skupno pot v prvih pomladnih mesecih.

Sedaj, ko se epidemija že nekako umirja, so se oblasti odločile, da bodo ukrepale. Poroka je spet mogoča od torka, 28. aprila dalje, tako v uradnem prostoru kot na prostem. Poleg mladoporočencev lahko kot pooblaščenec nastopata registrar in (ali) vodja uprave. Če bo poroka potekala na prostem, so lahko prisotne tudi priče, je danes dejal minister.

O prisotnosti prič v zaprtih prostorih odloča vodstvo upravne enote. V tem primeru mora biti prostor dovolj velik, da kompenzira primerno razdaljo med ljudmi.

V primeru spremembe osebnih podatkov zaradi sklenitve zakonske zveze je izdajanje novih dokumentov nujna naloga upravnih enot.

Verjamem, da se bo tudi delo fotografov kmalu sprostilo in bomo lahko skupaj še naprej ustvarjali nepozabne spomine.

There are no comments

>