fbpx

Kako izbrati pravega fotografa za vašo poroko?

Kako izbrati pravega fotografa za vašo poroko?

Najprej se vprašajte, kaj želite od storitve kot je poročno fotografiranje. Mogoče samo nekaj lepo ujetih spominov? Sliši se preprosto, pač rabite fotografije. Velika večina parov pravi, da ne rabi zelo umetniških fotografij. Če ste med takimi tudi vi, potem ne glejte dosti naokoli. Prijazen fotograf iz vašega kraja, povrh vsega še z zelo dostopnimi cenami, je morda ravno pravi za vas. Sigurno bo vesel izziva, vi pa boste dobili fotografije. Vendar, kakšne? Če so vaše poročne fotografije na vrhu seznama prednostnih nalog vašega dne, potem hobi fotograf pač ni prava izbira za vas.

Kot ste verjetno opazili, obstajajo različni pogledi na to temo. Tudi izbira fotografa je verjetno pogojena z vašim proračunom, pomembnostjo ostalih storitev in njihovo pravilno razporeditvijo. Po večini je pač tako, da če izberete najcenejšega fotografa, bodo tudi fotografije, ki jih boste prejeli, precej cenene.

bosonoga nevesta

Kakšen slog, če sploh, vam je všeč

V poročni fotografiji obstajajo različni slogi. Sami poskusite ugotoviti, kateri stil vam je najbolj všeč in vam pristaja. Vam je npr. všeč klasični stil? Verjetno ne mislite starih fotografij od vaših babic in dedkov, pa vendar si želite klasične fotografije na moderen način. Če veste kaj hočete, boste to zagotovo tudi našli. Ali pa “vintage” stil, kjer so poudarjene bolj svetle barve in mehki toni. Če ste bolj zadržane narave, vam bo sploh ustrezal reportažni stil fotografiranja, pa ne v pravem novinarskem smislu. Tu vaše fotografije, na katerih ujamemo res posebne momente, sestavijo zgodbo celotnega dne.

Naslednji stil je umetniška ali Fine art poročna fotografija. Fotograf tu posveča pozornost predvsem popolnosti klasičnih elementov, od fotografije vaših otrok pa do detajlov kot sta poročna prstana ali pa vaš poročni šopek. V poročnih portretih je zajeta ustvarjalnost, vendar le do te mere, ki je še sprejemljiva za občo publiko. Te fotografije so ponavadi zelo visoke kakovosti in ustrezajo višjim zahtevam.

ženin in nevesta sedita na klopi ob sotočju drete in savinje pri Gradu vrbovecTudi načinov iskanja fotografa je več.

Eden od njih in tudi najbolj pogost, je iskanje na internetu, kjer se fotografi predstavljajo bodisi z spletno stranjo ali pa katero od popularnih socialnih aplikacij, kot sta facebook ali instagram. Ne omejujte se preveč geografsko, saj sploh v Sloveniji, fotograf ponavadi že vključi potne stroške v ceno poročnega paketa. Sploh če gre za fotografiranje celodnevne poroke. Drugi in mogoče še boljši pa je način priporočil. Ali vam je prijateljica priporočila fotografa? Odlično. Vendar pa to nujno ne pomeni, da bo ta fotograf pravi tudi za vas. Mogoče pa vam njegov stil fotografiranja ne ustreza. To pač pomeni, da ima vsak svoj okus. Četudi gre za poročne fotografije. To vedno upoštevajte.

Če vam poročni fotograf ni všeč, se bo to poznalo na fotografijah. Zato sam vedno spodbujam vsaj en sestanek v živo.

Tako lahko par v miru presodi in dobi občutek, če je ta fotograf pravi zanju. Ne gre vedno za tehnično usposobljenost ali ustvarjalnost. Najbolj važno je, da med parom in fotografom preskoči iskra, ki se pozneje kaže v umirjenosti in sproščenosti para pri fotografiranju. Počutiti se morate prijetno in varno hkrati.

Nazadnje pa bi še poudaril, da na koncu, naj zmaga vaš občutek. In ne odlašajte predolgo z odločitvijo, kdo bo vaš poročni fotograf. Bolj izjema, kot pravilo je, da bo 3 mesece pred datumom poroke, še na voljo.

There are no comments

>